hits

Smretter

Appetizers

En munnfull fr gjestene setter seg til bords blir alltid tatt godt imot. Her er forslag til tre forskjellige apertizers, som kan serveres til et glass sprudlende mens gjestene venter p maten.

Sprstekt parmaskinke og sennepsmajones;

Dijonsennep

Honning

Majones

Parmaskinke

Majones, Honning og Dijonsennep blandes og smakes til alt ettersom hvor st og sterk du nsker den. Jeg bruker like mengder majones og sennep, og tilsetter litt honning for en rundere stere smak. For mer friskhet kan en liten skvis sitronsaft tilsettes. Parmaskinke ristes i ovnen p bakepapir til den har blitt spr.

Skalldyrssalat;

Krepesehaler i lake (1 boks)

Pillede reker

Majones/Kesam

Dill

Sitron

Salt og pepper

Alt blandes sammen til en rre og haes i sm terteskjell. Pynt med finhakket gresslk og dill.

Rogn og cremefraichewasabi;

Rogn (rd eller svart)

Wasabi p tube (pepperrot kan ogs brukes)

Creme Fraiche eller kesam

Creme Fraiche (Kesam) smaksettes med wasabi. Pepperot kan ogs brukes. Dander p sm spr kjeks sammen med rogn og finhakket gresslk.

Eggs benedict

Denne oppskriften er dedikert til Line K. Hun er dronningen av Eggs benedict. Hun strengt tatt elsker bde egg og hollandaise, og hver gang vi er p reise er dette et "must".Sist gang hun fikk det servert var roomservice i London. Jeg glemmer aldri synet av Line K ifrt hotell-slbrok, pusetfler og ansiktsmaske mens hun spiste eggs benedict og smilte fra re til re. S med andre ord, Line K, plutselig inviterer jeg p eggs benedict, for n er jeg ferdigutlrt p bde hollandaise og posjering (som x-antall egg har mtte lide under).

Det er ogs en viss forvirring rundt de forskjellige navnene, da man har bde eggs benedict, florentine, milanaise, atlantic, hemningway og John Scott. Med andre ord, listen er lang. Her er i alle fall min tolkning av Eggs Benedict (correct me if I am wrong).

Posjerte egg til 2 personer:

4 egg

3-4 ss eddik

1 ts salt

ca. 1 l vann

1 pk vasket spinat

Smr

1 bt hvitlk

salt

pepper

2 skiver brd

2 skiver rkt kalkunplegg

Hollandaisesaus:

2 eggeplommer

75 g smeltet smr

1 ss sitronsaft

salt

pepper

Kok opp vann og tilsett eddik og salt. Knekk ett og ett egg i en kopp. Rr i vannet med tresleiv slik at det dannes en syklon i midten. Ha i ett og ett egg og ta kjelen av platen. La eggene "trekke" i ca 3 minutter. Ta opp eggene med en hullsleiv og legg dem p et kjkkenpapir.

Smelt smret til sausen. Ha eggeplommene i en stlbolle og pisk disse sammen. Tilsett sitronsaft og litt salt. Visp egge-blandingens over en kjele med varmt vann og spe forsiktig med det smeltede smret. Smak til med salt og pepper.

Skyll spinaten godt. Surr den raskt i ei panne med litt smr. Vend rundt spinaten med en hvitlkbt p en gaffel. Smak til med salt, pepper.

Ha kalkunplegg p ristede brdskiver. Fordel spinaten over og legg p de posjerte eggene. Hell over sausen. Voila!

Selv om dette egentlig er en frokost/lunsjrett, s synes jeg at det er spass mektig at her i huset er det ogs en middagsrett. Da bytter vi ofte ut skinken med laks (og da heter det kanskje noe annet?), og server dampet asparges til.

Finner jeg egg Milanese p menyen (posjert egg, asparges, prosciutto og parmesan), s er jeg ikke vanskelig be!

Minipai

Nr jeg ikke aner hva jeg skal lage til middag gr det ofte i quiche eller pai. Enkelt og greit og liker nr man kan g etter filosofien "man tager hva man haver". Det passer ogs utmerket til venninekveld da mye av forberedelsene kan gjres p forhnd, og man kan fokusere p vre venninne og ikke vertinne.

Grunnoppskriften er det viktigste, deretter kan man tilsette det man har tilgjengelig. Normalt sett lager jeg pai i en stor sukkerbrdform, men denne gangen ble paioppskriften delt til minipaier som passer bra til tapas.

PAIBUNN;

5 dl mel

125 gram smr

1 1/2 dl vann

1 ts salt

Smuldre smret og bland inn mel. Tilsett vann og salt. La deigen hvile et kjlig sted i ca en time. Kjevle deigen tynt og ha den i formen/er. Prikk deigen med en gaffel og forstek i ovnen i ca 5 minutter p 180 grader til deigen er spr

Har du drlig tid kan butterdeig fint brukes. Kjevle da et butterdeigflak og ha i formen. Prikk med en gaffel og forstek i ovnen i ca 5 minutter p 180 grader til deigen er spr.

FYLL;

2 dl melk

3 egg

salt, pepper

Pisk sammen melk, egg, salt og pepper. Bruk fantasien og tilsett det du har av urter og krydder. Ha nskede ingredienser (se forslag under) i den forstekte bunnen, og hell blandingen over,

Stek paien/paiene p 225 grader i ca 15-20 minutter.

FORSLAG TIL FYLL;

- Bacon og brunet lk.

- Skinke, paprika og cheddar.

- Laks, dill, vrlk og brokkoli.

- Rkelaks, blskimmelost og purrelk.

- Svarte oliven, soltrkede tomater og strimlet kylling.

- Biffstrimler, minimais, jalapenos og cherrytomater.

Med andre ord -slipp fantasien ls og bruk det du har tilgjengelig av ingredienser. I mine minipaier har jeg brokkoli, rkelaks og jarlsberg. Deretter drysset over ristede pinjekjerner. Serveres med spr salat og god dressing.

Edamame

Edamame er en favoritt p sushi-bordet. Det er ikke s ofte det str p menyen p sushirestauranter her i Norge, men spr man s har faktisk de fleste restauranter det. Jeg hadde en periode der jeg lette land og strand etter disse, men var s heldig f et tips om TT-Torget som ligger bak Rockefeller i Oslo. Det er en fantastisk velassortert matbutikk, der man finner alt fra rispapir, sushipinner, dim-sum, wakame salat, eksotisk frukt, vrruller og verdens beste crispy-duck! N har jeg ogs funnet ut at japantorget i kirkeveien selger frossen edamame.

Kokes i 3-4 minutter, saltes og nytes!

Guacomole

En sikker vinner, og faller i smak hos de fleste! Denne gangen ble det guacomole med koriander. Jeg elsker koriander!

2 myke avokado

1 fedd hvitlk

1/2 sitron

salt&pepper

koriander etter nske

Avokadoene moses, og tilsettes finhakket hvitlk, salt&pepper etter smak og koriander.

 

Perfekt som tilbehr bde til tapas bordet, som lrdagssnacks, til mexikansk mat eller som dipp til grnnsaker!

 

Et brett kan brukes til s mangt..

Det blir ikke noe oppskrift i dag, men et lite inspirasjonsbilde! Jeg elsker mitt lille muffinsbrett, som jeg aldri bruker til bake muffins i, desverre. Det blir med mini-paier, egg med parmaskinke eller suffl. Funker fint det!

 

Eggerre i espressokopper

Den perfekte eggerre (i mine yne);

Start med piske eggene sammen. 3-4 egg er bra til en stekepanne. Ha i en spiseskje per egg med enten vann, melk eller flte.

Visp eggene godt sammen, slik at det blir en jevn rre. Smaksett med det du nsker; salt og pepper, gresslk, persille, dill (passer perfekt til laks), urter, trffelolje eller oster.

Srg for at pannen er varm, og smelt smret og srg for at det dekker hele pannen fr man har i rren.

Pass p hele tiden rre i pannen. Jeg rrer alltid vannrett, s lodrett slik at det ikke brenner seg.

S er det den viktige avslutningen: Flg god med og se etter at eggene nesten er ferdig. Den magasinerte varmen i eggene gjr at eggerren blir perfekt. Nr det ikke er noe vskeaktig igjen i pannen har du eggerren over i en bolle.

En morsom vri er ha eggerren tilbake i de tomme eggeskallene (som er vasket), og servere de i sm espressokopper.