hits

Skalldyr

Dampede blskjell med sprstekt chorizo.

Oppskrift til 4 personer;

2 kg blskjell

2 ss olivenolje

1 gul lk

4 fedd hvitlk

2 dl hvitvin

2 bokser hermetiske tomater (gjerne med basilikum, oregano, chilli eller hvitlk)

1 finhakket gullerot

1 finhakket fenikkel

en dsj flte

Chorizo

Sjekk blskjellene, og kast de som ikke er lukket.

Kutt chorizo i sm biter og fres den i en varm panne til den blir spr. Sett dette til side.

Varm olivenoljen i kjelen, og fres finhakket lk og hvitlk til det blir blankt. Ha s i gullerot og fenikkel og surr det mykt. Tilsett hvitvin og la det koke litt inn fr du tilsetter flte og hermetiske hakkede tomater. Kok opp og tilsett blskjellene. Sett p lokk, og damp blskjellene i ca 5 minutter til de har pnet seg.

Server blskjellene i dype skler, dryss over sprstekt chorizo og persille. Serveres med godt brd.

Spicy kongekrabbe

Inspirert av en oppskrift i Lise Finkenhagens bok -fredag hele uken, og en saus jeg ofte lager til kamskjell, ble denne kongekrabbe-retten til. Det er sjeldent (les: aldri), jeg sier hyt -gud, s godt (ihvertfall ikke om min egen mat). Men i dag m jeg si at jeg tok meg selv i skryte av meg selv, s med andre ord, its a keeper! Neste gang jeg skal ha gjester vet jeg i alle fall hva som skal st p menyen. Hadde ikke vrt i tvil om prve denne retten hadde jeg vrt deg heller.

Oppskrift til 2 personer;

4 kongekrabbeben (ferdig kokt)

2 ss smr

4 sjalottlk

2 ss soyasaus

2 ss stersaus

1 ts sukker

1 fedd finhakket kinesisk hvitlk

1 finhakket fersk rd chilli (gjerne med fr)

ca 2 cm finhakket fersk ingefr

1 dl vann

Fersk koriander

Smelt i smr i en kjele, og surr sjalottelken til den blir gylden. Ha i finhakket hvitlk, ingefr og chilli. Ha deretter i sterssaus, soyasaus og sukker. Klipp opp kongekrabbebena med en saks i passe stykker (helst over hvert "ledd"). Ha vann i kjelen, og srg for at sausen er god og varm. Til slutt legges kongekrabbebena i sausen. Rr godt om slik at sausen trekker ordentlig inn i kjttet og under skallet. Ha over finhakket koriander eller persille rett fr servering. Serveres med godt brd og en frisk salat. Passer ogs bra p tapas bordet.