hits

Raw Food

Immunbooster juice

Jeg starter hver morgen med en juice eller smoothie. Kroppen holder fortsatt p rense ut avfallsstoffer etter natten, og trenger da pfyll av vitaminer og nring. Denne juicen er frisk og sunn.
3 store epler (juicet)
1 liten agurk (ca 1 dl saft)
1 ss hampolje
3 ss hampproteinpulver
1 ss hvetegresspulver (ev spirulina)
2 ts chlorella
2 ts ingefr (finraspet)
1 ss sitronsaft
Eplene og agurken juices. Kjr alle ingrediensenesammen i en blender.
Dag 1; drakk jeg denne til juicen til frokost, mens det ble raw-food knekkebrd med hummus og guacomole til lunsj. Jeg lagde denne raw-food "spagettien" til middag. Som mellommltid spiser jeg r grnnsaker og ntter alt ettersom hva jeg har tilgjengelig.

1 uke med raw food

Vil du vre med?

Jeg er p ingen mte noen fanatiker nr det kommer til Raw-Food, men merker at kroppen av til har godt av noen lettere dager. Frukt og grnnsaker er en daglig del av kostholdet, men jeg merker stor forskjell p kroppen og energi-nivet nr jeg kutter helt ut p kjtt og karbohydrater et par dager.

Jeg deltok p mitt frste Raw-Food kurs for en del r siden, det begynner nok nrme seg 6 r siden. Siden det har raw-food og supermat vrt en del av kostholdet. Jeg har testet ut mye, og har n funnet det som passer for meg og min kropp. Det var da jeg fikk juice-maskin av moren min for fem r siden, og begynte juice at jeg virkelig merket forskjell. Jeg merket da at jeg fikkmye mer overskudd og energi av det hye vitamininnholdet.

Dersom man bor alene er det mye enklere styre kostholdet sitt. Jeg har en mann som krever kjtt, fisk og fugl i det daglige kostholdet i tillegg til brd, pasta og ris. I og med det er jeg som lager maten her hjemme har han fra tid til annen ftt servert raw-food, og til sin store forbauselse synes han faktisk det er utrolig godt. Jeg har likevel merket at om jeg ikke legger s stor fokus p at "dette er raw-food" "det er sunt", s tenker han faktisk ikke s mye over det. Mitt tips er derfor; server raw-food som erstatning for f.eks pasta, ris og poteter, og damp et fiskestykke eller stek en kyllingfileet til. Da spiser alle det samme, du kan kutte ut fisk/kjtt/fugl, men det slipper se ut som om du sitter og pirker i grnnsakene dine.

Jeg har blitt utfordret til ha shoppestopp et halvt r, mens jeg har utfordret mannen til spise Raw-Food i en uke. Om du vil flge med, s kommer jeg til legge ut raw-food oppskrifter her hver dag. Blir du med?

En stor inspirasjon er denne boken fra Vibeke Amidsen. Mange fantastiske oppskrifter, og Raw-Food er gjort enkelt.

Mandelmelk

Melk er for kalver! Som erstatning for melk pleier jeg (hver gang jeg fr nden over meg) lage mandelmelk. Det er utrolig enkelt, og altfor godt. Dener fin ha i smootie, chai-latte eller over granola.

Mandelmelken er utrolig nringsrik, lettfordyelig og inneholder ingen kunstige hormoner eller antibiotika. I motsetning til kumelk er enzyminnholdet hyt og mandelmelken er rik p protein og essensielle fettsyrer.

Oppskriften er hentet fra en raw-food bok jeg har;

- Bltlegg 200 gr mandler, og la de ligge natten over. Dette gjres for frigjre enzymhemmerene i nttene, slik at de blir lettere fordye.

- Dagen etter skyldes nttene godt, og haes i en blender. Dekk nttene med vann. Dersom du nsker en stere mandelmelk kan agave eller dadler tilsettes. Blend godt. Fyll s blenderen helt opp med vann, og blend videre.

- Bruk en mandelmelkspose (jeg kjpte min p Rtter, men den kan ogs kjpes p nett for en billig penge. En fin sil kan ogs brukes.) Hell innholdet fra blenderen over i posen, og press ut melken.

- Ntte-blandingen som er igjen kan brukes til kaker, knekkebrd eller kjeks.

Denne holder seg i ca 2 dager i kjleskap. Om den skiller seg kan du kjre den en liten runde i blenderen.

Raw food crackers

2 dl linfr

1/2 dl chiafr

2,5 dl vann

2 ss tamari

1/2 dl solsikkefr

4 ss spirulina eller hvetgress pulver

For variasjon kan ogs gojibr, trkede blbr (uten tilsatt sukker), mulberries, raspet ingefr, finhakkede mandler eller krydder (kardemomme, kanel, cayenne) tilsettes.

Skyll linfrene i en sil og legg de i blt sammen med chiafrene. La det st i to timer. Linfrene sveller opp og den blir en tykk masse. Sett ovnen p 45 grader. Rr i tamari og solsikkekjerner. Ha i spirulina eller hvetegress (og ev andre ingredienser). Bre ut massen p et bakepapir, slik at den blir ca 1/2 cm tykk. Ha pannen p laveste rist i ovnen og la den st ca 4 timer. Ta det ut og vend det med to stekespader, og stek videre i 3 timer. N skal knekkebrene vre harde. Sl av ovnen og la det st og hvile i ca en halv time om du nsker en enda sprere konsistens.

Raw food "spagetti"

Dette er en skikkelig god rett som vil overraske. Det er kun r ingredienser og det er supersunt. Kroppen vil juble etter all den tunge julematen. Dette er noe man kan spise alene som et selvstendig mltid, eller som tilbehr til f.eks. stekt kyllingbryst eller laks.
Til 2 personer:

2 grnne squash

2 vrlk

Sm kologiske tomater ( 15-20 stk)

Oliven (svarte kologiske)

Basilikum

Fersk spinat
Skjr squash i tynne strimler med en mandolin. Finhakk vrlk. Del tomatene i to. Bland alt sammen i en bolle og tilsett oliven og basilikum.

Bland alt dette med nsket mengde pesto.

Oppskrift p en god pesto:

1 krukke basilikum

1dl fersk parmesan (raspet)

1/2 pose pinjekjerner

1 hvitlkfedd

Olivenolje

Salt

Kjr alle ingredienser i en foodprosessor. Tilsett oljen litt etter litt.Stopp hai oljen nrpestoen har en nsket konsistens. Noen liker den litt flytende, mens andre vil ha den litt "trrere". Jeg liker den mer flytende.