hits

Jul

Pepperkaker med blskimmelost

Denne kombinasjonen er en sikker vinner p juletapas bordet, og dersom man har pepperkaker igjen etter jul (og ikke er lei av julematen enda), s m den nesten prves. Kombinasjonen av pepperkaker og blskimmelost hres kanskje rart ut, men det er utrolig godt!

Pepperkaker

Blskimmelost (gjerne en kremet variant)

Fersk fiken

Valntter

Christmas turkey

Julekalkun til 10-12 personer;

Vanligvis pensler jeg nyttrskalkunen med smeltet smr, paprikapulver, salt og pepper, og lar tilbehret og sausen st for smaksopplevelsen. Denne lille vrien p krydderblanding er inspirert av en oppskrift fra Jamie Oliver og Kristin sin kreativitet.

1 kalkun (ca 6-7 kg)

50 gr mykt smr

Chilli

Nellikspiker

Allehnde

Anisfr

Kanelstang

salt & pepper

1. Sett ovnen p 150 grader.

2. Bland smr og alle ingrediensene til krydderblandingen i en morter.

3. Skyll kalkunen godt innvendig. Pensle kalkunen, bde under og over skinnet. Dytt minst halvparten av urtesmret under skinnet, det srger for at skinnet blir sprtt og at kalkunen blir saftigere. Legg kalkunen i en ildfast form eller p et stekebrett p en seng av gulertter og gul lk, og ca 3 dl vann.

4. s ca 1 dl av kraften som danner seg i bunnen av pannen over kalkunen hver time. Dette srger for holde kalkunen saftig gjennom hele stekeprosessen.

5. Dekk brystet med aliminiumsfolie etter ca 2 timer, slik at kalkunen ikke blir trr. Nr steketermometeret viser 75 grader er kalkunen ferdig. P mange kalkuner flger det med steketermometer, som spretter ut nr kalkunen er ferdigstekt. Erfaringsmessig synes jeg dette steketermometeret spretter ut i det seneste laget, og det er fare for at kalkunen blir for trr, s jeg bruker alltid et eget steketermometer. La kalkunen hvil i ca 30 min (dette er viktig!) fr man skjrer den opp.