hits

Fisk

salmasalat med thaidressing

Vi spiser mye laks her i huset, bde fordi det er enkelt, sunt og fresht. En liten variasjon til sashimien er denne thai-inspirerte salaten, som etterhvert har blitt en favoritt.

(2 personer)

300 gr salmalaks, i sashimitynne skiver

1 pk sukkererter

1/2 agurk, skrellet, utkjernet, i tynne strimler

6 reddiker, i tynne skiver

1 avokado, i skiver

1/2 fennikel, i tynne skiver

en stor neve med blandet salat

Dressing

4 ss limesaft

2 ss fiskesaus

2 ss st chillisaus

1 ss stersaus

1 ss soysaus

3-4 cm ingefr, revet

rd chili, finhakket

Finhakket koriander

Bland sammen ingrediensene til dressingen frst slik at smakene fr "satt seg". Bland sammen salatingrediensene. Bruk gjerne en mandolin eller en ostehvel for f ordentlig tynne skiver av reddik og fennikelen. Ha litt av dressingen over salaten – og server resten i en skl ved siden av, s kan du styre styrken p salaten bedre.

Laksesashimi med fenikkel

Laksesashimi er ingen hokus-pokus og i alle fall ikke siden salma-laksen kom p markedet. Den har reddet mange middager, og er alltid en sikker vinner.

Dette blir derfor mer et lite tips enn en oppskrift i seg selv. Dryss knuste fenikkelfr over salmalaksen, og jeg lover deg en annerledes smaksopplevelse. En enkel og god forrett, p tapasbordet eller kun som en liten kveldssnack.

Gratinerte sjkreps med hummersuppe

Nr man har gjester faller ofte fristelsen for lage noe man aldri har laget fr. Jeg kan lett putte meg selv i den kategorien, men vet etter erfaring at det blir mye mer stress enn det blir om jeg lager noe jeg har laget fr.

Hummersuppen har jeg laget mange ganger fr, og den har alltid vrt en slager. Selv om det krever litt forarbeid kan man i det minste vre gjest i sitt eget selskap. Gratinerte sjkreps har ogs sttt p menyen ganske mange ganger -det er nemlig noe av det beste jeg vet! Server det gjerne hver for seg, eller sammen. Men husk -suppen er mektig, s om du vil at gjestene ogs skal smake p hovedretten er det greit ikke servere for mye.

Hummersuppe;

Skallet av en hummer (jeg er s feig at jeg kjper ferdigkokt hummer, for jeg synes det er s fryktelig putte en levende en i kokende vann)

1 gul lk, finhakket

1/2 fenikkel, finhakket

1 kinesisk hvitlk, finhakket

1 gulerot, i sm biter

2 tomater, i sm biter

1 dl olivenolje

1 klype cayennepepper

2 dl matflte

2 dl hvitvin

Varm opp olivenolje i en gryte, og fres hummerskallet i ca 5 minutter. Tilsett hvitlk, gul lk, gulertter, fenikkel og tomater og la det surre i ca 10 minutter fr du tilsetter hvitvinen. La suppen koke inn i ca 30 min til alle smakene har satt seg. Sil suppen, og tilsett matflten. Jeg pleier ha litt av grnnsakene tilbake i suppen slik at konsistensen blir litt tykkere. Kjres til en glatt suppe med stavmikser, og foames opp fr servering.

 

Gratinerte sjkreps;

1 sjkreps per person

Meireismr

Finraspet parmesan

1/2 hvitlksfedd, hakket

Fersk dill

Del sjkreps p langs, og fjern paven. Bland sammen meierismr, parmesan, hvitlk og fersk dill. Smr dette over sjkrepsen og gratiner det i ovnen til smret har smeltet. Ca 5-8 minutter.

Mariner mer!

Grillsesongen er i gang for fullt! Sett en spiss p grillmaten ved legge kjtt, fugl eller fisk i en velduftende marinade i noen timer fr bruk. Komponer gjerne din egen marinade, full av krydder og urter. Husk bare alltid at marinaden skal inneholde en syrlig ingrediens, som sitron eller eddik, i tillegg til olje og krydder.

Her er noen forslag jeg marinerte bde kjtt, fisk og scampi i til helgens grillfest.

Ingefrmarinade;

dlolje

2bter finhakkethvitlk

2ssfinhakketfrisk ingefr

1stkfinhakketrd chili

1stkfinskretsitrongress

litt sitronsaft

 

Sur-st mariande;

2ss smeltet honning

2 ssvineddik

2 sssoyasaus

2 feddhvitlk, hakket

1 tsfinhakket frisk ingefr

Urtemarinade;

1 1/4 dl olje

3 ss rdvinseddik

1/2 ts salt

nykvernet pepper

1 ts frisk timian

1 ts frisk rosmarin

1 ss frisk hakket basilikum

1 hakket hvitlkbt

 

Kaptein sabeltann Taco

I og med ett av nyttrsforsettene vre innebrer at vi skal spise mer fisk, og det gjelder ikke sushi, det kunne vi spist hver dag, mtte jeg sette i gang noen kreative prosesser. Mannen mener han ikke liker fisk-fisk, hva n enn det betyr?! Det var ganske tilsvarende da vi satt barnevakt for en fem-ring i helgen. Det skjer noe med ansiktet til barn nr du nevner ordet fisk. Det vrenger seg! Fisk er assosiert med noe vondt, mens taco det er godt det! Snn er det bare. Derfor valgt jeg dpe om denne retten til Kaptein sabeltann Taco. Og du kan tro det gle ned p hykant, bde av store og sm!
Sesampanert fisk
(inspirert av en oppskrift p Heia Mat)

1 fiskefilet per person (jeg valgte bruke torsk, men andre fisketyper kan ogs brukes)
1 dl sesamfr
ca 2 ss hvetemel
2 egg, sammenvispet
klarnet smr
salt og pepper
Krydre fisken med salt og pepper, og gjr klar tre tallerkner; en med fr, en med mel og en med sammenvispet egg. Dypp fisken frst i mel (ordentlig p alle sider), s i egg og til slutt i sesamfr. Stek fisken i smr til den er brunet p alle sider. Serveres i tacoskjell eller lefse og i kombinasjon med det du liker (agurk, salat, tomat, mais, jalapenos, brune bnner, koriander, ost etc). Jeg valgt servere det med guacomole, tomatsalsa, salat, staver av agurk, koriander, lime og en dsj rmme.

Tunfisktartar med avokado

Jeg er en tartar freak og en tunfisk freak, s derfor m nye oppskrifter med tunfisk testes ut. Denne gangen lagde jeg en tartar av fersk tunfisk med avokado. En frisk og lett forrett.

Til 2 personer;

1 stykke tunfiskfileet fra ferskvaredisken (forsikre deg om at fisken er s fersk at den kan brukes til sushi)

Finhakket gresslk

1 finhakket sjarlottelk

Lime

1 avokado

1 skldet tomat uten fr

Sitron

Koriander

Blandet salat

Skjr tunfisken i sm biter og ha den over i en bolle. Tilsett gresslk og finhakket sjarlottelk. Dersom tunfisken skal serveres med en gang har jeg i saften av en 1/2 lime, slik at ceviche "kokeprosessen" begynner. Om tartaren lages en stund fr servering, synes jeg tunfisken blir for mye "kokt", s da serverer jeg lime ved siden av .

Avokado deles i sm firkanter, og rres sammen med salt, pepper, skldet tomat (i biter), koriander og sitron. Pass p ikke rre blandingen for mye slik at det blir en del avokado-biter i blandingen.

Til servering: Jeg valgte ha hver av blandingene i former, som jeg s snudde p hodet, slik at det ble 2 like firkanter. Det smaker jo akkurat det samme om tunfisk og avokado fordeles p to tallerkner (uten former). Ha deretter over blandet salat. Serveres med flatbrd eller salte kjeks.

Svigerlaks

Denne retten har ftt navnet svigerlaks, fordi det er svigermor sin oppskrift. Hun serverer den med ovnsbakte poteter, rosenkl og brokkoli, mens jeg serverer den med naturris og salat.

Laks i form til 4 personer;

Beregn 1 laksestykke per person, og 2 til storspiste menn.

2 pakker ferdigvasket spinat

1/2 sitron

Fiskekrydder (fes kjpt i velassorterte matbutikker)

1 pakke matflte eller 1 boks creme fraiche

Litt smr eller olje til steking

ev 1/2 finhakket hvitlksfedd

Ha smr eller olje i pannen (tilsett ev finhakket hvitlk) og surr spinaten til den faller sammen. Tilsett matflte. Krydre lakseskivene med fiskekrydder (ev salt og pepper). Ha spinatblandingen over i en ildfast form, og ha laksestykkene i formen. Skvis over sitronsaft av en halv sitron. Stekes i ovnen i ca 10 min p 200 grader.

Torsk med chorizo, caponata og rotmos

Jeg ser jo at jeg er ndt til g et kurs p matfotografering, for det er vanskelig fotografere maten mens den er varm, f det til se delikat ut, samtidig som at den skal spises mens den er varm. Etter litt googling p "hvordan ta bra bilder av mat" var det beste tipset; spraylakk! Jeg har desverre tenkt spise maten etter jeg har laget den, s mens jeg lrer meg lysteknikker og kamerafunksjoner, s hper jeg dere er tlmodige med matbildene enn s lenge..

Et av nyttrsforsettene vre er spise mer fisk! Med mine nordnorske aner, s innebrerer ikke dette sushi. Det kunne vi spist hver dag. Torsk, kveite og uer str derfor p menyen fremover. Utfordringen er ogs f fisk til ikke smake fisk (K mener at han ikke liker fisk som smaker fisk?!). Denne torske-retten falt derimot i smak, og kommer til bli en gjenganger.

Oppskrift;

Jeg begynte lage Caponata da denne tar lengst tid. Dette er en italiensk versjon av Ratatoille, og smaker like bra varm som kald. Nr man frst er i gang med kutte og koke lagde jeg like s godt en ekstra stor porsjon, slik at noe kan fryses ned.

Caponata:

3 auberginer

2 store gule lk, finhakkede

3 selleristilker, hakkede

6 hvitlksfedd

500 gr cherrytomater, helst ferske, men boks kan ogs brukes

4-5 ts tomatpure

6-7 ts hvitvinseddik eller sherryeddik

3 ss sukker

3 ss kapers, gjerne med stilk

1 glass sorte oliven

frisk persille

olivenolje

salt

Skrell auberginene og skjr de i grove biter, ca 2 x 2 cm. Dryss salt over auberginene, og sett de til side i ca en halv time.Ha olivenolje i en stekepanne og stek lk og selleri p lav/medium varme til lken er myk og blank. Tilsett auberginen, og stek dette til den er myk. Press hvitlk og tilsett i pannen. Stek i 1-2 minutter til. Tilsett tomater og rr ut tomatpureen. Tilsett eddik, sukker og kapersog rr godt. Ha i oliven, legg p lokk og la caponataen st og putre p lav varme i ca 40 minutter. Rr om av og til.

Caponata kan serveres lunken eller kald. Som sagt s lagde jeg en ekstra stor porsjon. Den holder seg 2-3 dageri kjleskapet, og kan ogs fryses.

Rotpure;

1 pastinakk

1 persillerot

4 poteter

2-3 ss smr

ca 1-2 dl melk (eller en blanding av like deler melk og flte)

salt og pepper

Pastinakk, persillerot og poteter skrelles, og deles i biter. Kokes mre i lettsaltet vann. Tilsett s smr og bruk en potetpresser til lage pure. Stavmikser kan ikke brukes, da all stivelsen i poteten trekkes ut til lange trder og blir til en limaktig konsistens. Tilsett deretter melk, og srg for at stappen fr riktig konsistens. Smakes til med salt og pepper.

Torsk;

1 pakke Strm torsk

Salt & pepper

Smr til steking

Smelt smr i en varm panne. Del torsken opp i passe stykker, og salt og pepre. Ha s torsken i pannen og stek den p ca 2 minutter p hver side.

Chorizo;

Chorizo-plse deles i sm biter, og stekes i varm panne.

Fordel Caponata i bunnen av tallerkenen (gjerne p en seng av ruccola), deretter rotmos. Torsken legges opp, og chorizo med olje helles over. Ha over finhakket persille eller andre urter.

Marinert Salma med sesamfr og spicy nudler

Til marinaden;

Chilli and Black pepper fra Renee Voltaire

Sweet Sesame fra Renee Voltaire

Sweet chilli saus

Salma laks

Bland like deler Chilli and Black pepper, Sweet Sesame og sweet chilli. La laksen ligge i marianden i minimum 1 time i en pose i kjleskapet.

 

Laks rullet i sesamfr:

Sesamfr

litt olje til steking

Ta den marinerte laksen ut av posen og rull denne i sesamfr. Laksen lynstekes p alle sider, ca 1 minutt p hver side. Avkjles og skjres i tynne skiver.

 

Spicy nudler;

Nudler

Sukkererter

1 hel fersk chilli, finhakket

1 fedd hvitlk

Kok opp nudler som anvist p pakken. Surr chilli og hvitlk i en panne. Ha gjerne i resten av marianden til laksen i pannen. Nr nudlene er ferdigkokte has disse over i pannen. Bland inn sukkererter og varm dette lett.

 

Rmmesild

Jeg er kanskje litt over gjennomsnittet glad i sild, og hjemmelaget tomatsild, kryddersild og sennepssild lager jeg til jul hvert r. Nytt i r er rmmesilden, som er mildere p smakene og passer bra til de som er litt mer skeptiske til sild. Det er fryktelig enkelt lage og passer ogs fint gi p glass som vertinne-gave eller julegave til den som har alt.

6 utvannede kryddersildfileter

2 spiseskjeer sukker

2 spiseskjeer eddik

purrelk i skiver

3 dl rmme

grovt pepper

1 teskje grov sennep

Skjr sildefileeten i passe skiver. Ls sukkeret i eddikken. Bland sammen sennep, grovt pepper, rmme og eddikblandingen. Ha i sild og purrelk. Oppbevar silden i norgesglass i kjleskapet.

Krabbetrn med spicy avokado

Ingredienser til 4 trn;

2 avokado

1 mango

1 rd chilli

1 lime

Krabbekjtt fra to ben kongekrabbe

Salt&Pepper

Alfaspirer

Fersk dill

Skjr avokado og mango i sm firkanter, og rr sammen. Finhakk fersk rd chilli og bland dette i. Ha i saften av en lime og rr sammen blandingen.

Ta ut innmaten av bena av kongekrabben. Dersom du nsker kan dette rres med enten majones, chillimajones eller kesam for f en mer kremete konsistens.

Legg blandingene lagvis i runde aliminiumsformer (jeg har kjpt mine p rafens). Pynt s med alfaspirer og fersk dill. Serveres alene eller med godt brd, aioli eller salat.